"Săptămâna altfel" pentru clasele a V-a, a debutat astăzi cu o vizită la "Casa de Târgoveț din sec. XVIII- XIX" din Ploiești, cunoscută și cu numele de "Casa Hagi Prodan" un edificiu istoric vechi, ce datează de pe la anul 1785. Este "cea mai veche,mai bogată și mai caracteristică din câte s-au păstrat".
Dna muzeograf, Mihaela Ioniță impreună cu dl.muzeograf Bogdan Voicu ne-au introdus in universul ultimelor două decenii ale sec. XVIII și până la jumătatea sec. al XIX lea prezentându-ne casa unui negustor instărit, de origine bulgară care in urma prigoanei otomane a ales să se stabilească aici.
Din anul 1953 a fost declarată monument de arhitectură.
Casa negustorului Ivan Hagi Prodan se evidențiază prin impletirea elementelor de arhitectură românești cu cele orientale. In special interiorul casei se distinge prin amenajarea după moda epocii, in stil oriental cu obiecte de arta specifice, precum: vase de alamă pentru ars mirodenii,nelipsitele narghilele și ciubuce, alături de un mobilier sobru, țesături vechi românești, măsuțe cu intarsii de sidef.
Cea mai importantă și reprezentarivă piesă care ocupă un loc de cinste in sufrageria casei este "Icoana de la Ierusalim", datată din 5 iunie 1819 și care a aparținut negustorului Hagi Prodan.
Alături de cei doi muzeografi, cu bucuria și curiozitatea specifică vârstei, copiii au descoperit o lume fascinantă și uimitoare a unor timpuri de mult apuse.
Multumim gazdelor noastre pentru pasiunea și profesionalismul unei incursiuni de neuitat!
Prof.dr. Mihaela Suciu