Şcoala Gimnazială sat Strejnicu, com. Tg. Vechi, jud. Prahova și structura ei Grădinița cu Program Normal Comuna Târgşoru Vechi funcţionează în baza LEN din 2011, a HCL nr. 49 din 16.08.2011. Şcoala având personalitate juridică şi grădiniţa- structură se află în subordinea Inspectoratului Şcolar Prahova şi a MEN.
Atât școala cât și grădinița dispun de clădiri conforme activităţilor educative, pe care le desfăşoară.
Școala are 17 săli de clasă, 4 laboratoare (fizică, chimie, biologie, informatică), 2 cabinete (medical, consiliere), o sală de sport, un teren de sport, o bibliotecă, spaţii aferente personalului didactic, nedidactic sau auxiliar (cabinete director, secretar, contabil, cancelarie, spaţii de depozitare), 4 grupuri sanitare pentru elevi, 1 grup sanitar pentru profesori.
Grădinița are două săli de clasă spaţioase, luminoase, dotate cu mobilier adecvat, o cancelarie, sală pentru centrala termică, un grup sanitar, hol, spațiu pentru material didactic. În curtea grădiniței este amenajat un spațiu de joacă adecvat vârstei preșcolarilor.
În anul școlar 2020-2021 sunt încadrate 41 cadre didactice, dintre care 31 titulare şi 9 suplinitoare calificate. Din cele 40 de cadre didactice, 23 au gradul didactic I, 7 au gradul didactic II, 5 au gradul didactic definitiv, alte 6 cadre fiind debutante.
Personalul didactic auxiliar este format dintr-un secretar şi un contabil.
Îngrijirea spaţiilor şcolare este asigurată de 3 îngrijitoare (1 îngrijitoare la grădiniţă şi 3 la şcoală).
Anul şcolar 2022 - 2023 a început cu un efectiv de 574 copii dintre care 69 preșcolari încadrați în 3 grupe (Grupa mică - 24, grupa mijlocie - 18, grupa mare - 27) și 560 elevi: 275 elevi la clase de învățământ primar (clase pregătitoare, clasele I - IV), 230 elevi la clase de învățământ gimnazial (clasele V - VIII).
Comuna Târgsoru Vechi se învecinează la nord-est cu Municipiul Ploiești, aflat la doar 3 km, la nord cu comuna Blejoi, la nord-est cu comuna Aricestii Rahtivani, la sud-vest cu comuna Mănești și la sud-est cu comuna Brazi. Se află la o distanță de 59 km de București.
Dincolo de bariera Mărășești, șoseaua intersectează centura de Vest a Municipiului Ploiești și pătrunde în comuna Târgsoru Vechi, străvechea așezare prahoveană amplasată în câmpia Ploieștilor pe malurile Leaotului.
Târgsoru Vechi, astăzi comuna suburbană a municipiului Ploiești este atestat documentar la 6 august 1413, când Mircea Cel Bătrân acorda negustorilor brașoveni privilegii la trecerea lor prin Țara Românească. Așezarea a devenit în scurt timp un important punct de vamă pe drumul comercial ce unea Brașovul cu Dunărea și Marea Neagra. De aici înainte, Târgsorul Vechi, ajunge nu numai puternic centru comercial și meșteșugăresc dar și un punct strategic fortificat pe care s-au sprijinit adesea voievozii munteni.
Functiunea majoră care a consacrat Târgşorul în epoca medievală a fost cea comercială. Important loc de schimb, situat pe unul din cele mai mari drumuri comerciale ale timpului, care lega Apusul şi centrul Europei de Dunăre, Târgşorul a prosperat rapid prin stabilirea aici a numeroşi negustori şi meseriaşi, de diverse etnii. Ajuns, în sec. al XVI-lea, cel mai important partener de schimb al Braşovului, din toate târgurile łării Româneşti, Târgşorul a început să decadă odată cu deschiderea noului drum comercial pe Valea Prahovei şi cu dezvoltarea Ploieştilor, un secol mai târziu.
Aeroclubul „Gheorghe Banciulescu” a fost înfiinţat in anul 1936 și îşi desfăşoară activitatea pe Aerodromul Strejnic, acesta asigurând lecţii de zbor, salturi cu paraşuta, organizarea de competitii, dar si servicii de navigatie.
Comuna TÂRGŞORU VECHI este alcătuită din 4 sate: STREJNICU (reşedinţa), STĂNCEŞTI, TÂRGŞORU VECHI şi ZAHANAUA.
În situl arheologic Târgșor se găsesc următoarele monumente istorice:
• Biserica "Sf. Pantelimon" a Mănăstiri Turnu a lui Antonie Vodă 1669 - 1672, reconstruită pe ruine 1997-2001
• Ruinele bisericii Albe (1570),
• Ruinele bisericii lui Mihnea Turcitul - Biserica Roșie sf. sec. XVI
• Mănăstirea Turnu
• Aici a fost construită de Vlad Țepeș în 1461 biserica domnească "Sf.Nicolae" din Târgșor. Se mai păstrează de la ea pisania și fundațiile. A fost reconstruită la 1667 de Antonie-Vodă din Popești, care a înființat aici Mânăstirea Turnu; renovată și pictată de Constantin Brâncoveanu. S-a mai păstrat cea mai mare parte din ziduri (fără cupole) și puțin din pictura brâncovenească.
Ruinele Bisericii Albe